Sogʻliqni saqlash vaziri oʻrinbosari Timur Sultongaziyevning soʻzlariga koʻra, Qozogʻistonda oxirgi bir yil ichida notoʻgʻri ovqatlanish bilan bogʻliq kasalliklar sezilarli darajada koʻpaygan. Qandli diabet bilan kasallanish 16,7 foizga, semizlik bilan kasallanish 2,5 foizga, qon aylanish tizimi kasalliklari 6,2 foizga koʻpaydi.
Bunday koʻrsatkichlarning asosiy sababi yogʻ, shakar va tuzning ortiqcha miqdoriga ega boʻlgan mahsulotlarni isteʼmol qilishning yuqoriligidir. Masalan, Qozogʻistonda tuzning oʻrtacha kunlik isteʼmoli 17 grammga yetadi, bu JSST tavsiya qilgan meʼyordan uch baravar koʻpdir.
Ayniqsa, bolalarning salomatligi xavotir uygʻotadi. 6-9 yoshdagi har beshinchi bola ortiqcha vaznga ega, 6,6 foiz bolalar esa semirib ketgan. Buning sabablaridan biri bu yosh guruhidagi bolalarning 16,7 foizdan ortigʻi muntazam ravishda ichadigan shirin ichimliklarni tez-tez isteʼmol qilishidir.
Timur Sultongaziyevning taʼkidlashicha, Qozogʻistonga standartlarga mos kelmaydigan mahsulotlarning 89,6 foizi xorijdan olib kelinadi, qolgan qismi esa mamlakat ichida ishlab chiqariladi. Bu holatga qarshi kurashish uchun sogʻlom ovqatlanishni ommalashtirish va fuqarolarning ratsionning salomatlikka taʼsiri haqida xabardorligini oshirish talab etiladi.